Despre rezultatele alegerilor prezidentiale si ce ne asteapta de acum incolo

Oficial, Klaus Iohannis e noul presedinte al Romaniei. Sau, ma rog, a ramas in functia de presedinte in urma alegerilor. Cifrele preliminare arata o prezenta la vot de 47.66% din totalul populatiei, adica 8.683.368 de alegatori. Ceea ce este o prezenta enorma pentru cat s-a inregistrat in turul anterior. Evident, cel mai probabil motiv pentru acest rezultat este faptul ca toata lumea a inceput sa se alarmeze dupa rezultatele turului anterior, in care s-a intamplat acel lucru neasteptat: Viorica Dancila reusea intrarea in turul 2 al alegerilor cu un rezultat de 22.26% dintre voturi. Ce-i drept, la o diferenta considerabila fata de Iohannis, care a obtinut un procentaj de 37.82% din voturile exprimate. In orice caz, nu pare ca ar fi fost un motiv de ingrijorare in primul rand, insa o multime de lume s-a mobilizat sa iasa la vot in turul 2, sa-l voteze pe Iohannis sa nu iasa Dancila. Evident, Iohannis era si singura optiune in cazul de fata, insa eu personal nu sunt dispus sa-l votez din anumite motive. Am fost la vot in turul 1, am votat cu toti candidatii pentru ca nu puteam cu nici unul. Acum nu mai avea rost sa merg, oricum poporul roman isi facuse datoria de a alege raul mai mic. 

Ce urmeaza de acum incolo?

PNL a preluat controlul asupra Romaniei in adevaratul sens al cuvantului, iar rezultatele acestor alegeri sunt incununarea acestui fapt. Cel putin pana la viitoarele alegeri parlamentare, indiferent daca acestea sunt anticipate sau vor avea loc atunci cand sunt programate, este un lucru indubitabil faptul ca PNL a reusit sa ia tara de la PSD. Ludovic Orban s-a instaurat cu un guvern liberal la Palatul Victoria, iar Klaus Iohannis a fost re-ales in functia de presedinte. In cazul in care romanii nu vor avea o amnezie grava sau prestatia Guvernului Orban nu va fi una prea proasta, PNL ar putea castiga si alegerile parlamentare de anul viitor. Pana acum, opinia mea despre Iohannis este ca a fost un Emil Constantinescu daca ar fi avut un guvern al PSD (PDSR la vremea respectiva). Sunt tare curios cum se va justifica esecul unei Romanii a lucrului bine-facut in situatia in care, acum, partidul sau se afla la guvernare. 

De cealalta parte, acesta este sfarsitul carierei politice pentru Viorica Dancila. Care a fost cel mai de succes experiment al lui Liviu Dragnea, pana a ajuns sa-i preia si sefia PSD dupa ce fostul presedinte al Camerei Deputatilor a fost arestat. Fotoliul de prim-ministru era totul pentru ea, iar acum ca l-a pierdut in fata PNL, doar alegerile o mai mentineau in viata. Acum alegerile s-au terminat. Dancila nu va mai fi aleasa la presedintia PSD si va disparea, incetul cu incetul, din cadru. Pana cand in 20 de ani nu va mai sti nimeni cine a fost Dancila, vorba unor studenti interogati de catre o publicatie pentur o parere pe aceasta tema. Sau poate istoria o va mentiona ca cel mai prost premier al perioadei post-decembriste, depasindu-l pana si pe Nicolae Vacaroiu. Cine stie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *