Orban a fost la Munchen pentru a negocia cu Google prezenta in Romania

Romania este o tara destul de activa in domeniul tehnologic. Sau ma rog, cel putin mai activa ca alte tari din sud-estul Europei. Insa, ca si in cazul acestora, marile companii din Sillicon Valley evita sa-si faca sedii la noi in tara. Desigur, sunt companii precum Microsoft, Google sau Uber, care au birouri la noi in tara. Insa exista o diferenta destul de mare intre birouri si sedii cu multi angajati, care sa se ocupe cu localizarea serviciilor globale pentru piata romaneasca. Cele mai multe sunt ori birouri de marketing, ori de suport tehnic, care ofera asistenta tehnica romanilor care sunt clienti ai serviciilor puse la dispozitie de catre aceste corporatii. Premierul Ludovic Orban se arata interesat de a schimba aceasta stare de fapt si a incuraja corporatiile mari din domeniul tech sa-si faca sedii la noi in tara. Motiv pentru care a fost prezent la Conferinta de Securitate de la Munchen. 

Ca exemple concrete, in momentul de fata nu exista un Facebook sau Instagram Romania in mod oficial, iar despre Amazon se spune ca si-ar deschide un sediu in tara noastra de peste un deceniu, insa aceste zvonuri au sanse de materializare din ce in ce mai putine pe masura ce trece timpul. Dupa cum spuneam, Orban vrea sa schimbe ceva in acest sens, iar primul pas al premierului a fost o intalnire cu un director de la Google in culisele conferintei de la Munchen. Nu e singurul cu care a avut intrevederi, premierul profitand de ocazie pentru a dezbate aceasta “problema”. Printre personalitatile cu care s-a intalnit Orban la Munchen se numara si Kent Walker, vice-presedinte pentru afaceri globale al companiei Google.

Evident, scopul intalnirii a fost sa-l convinga pe Walker sa vina Google in Romania sa-si deschida un sediu local. Guvernul a venit si cu un comunicat pe marginea subiectului. ”Premierul a adresat vice-presedintelui Google invitatia de a lua in considerare stabilirea unei prezente a companiei in tara noastra”, a confirmat biroul premierului. Desigur, de la o simpla discutie pana la realizarea proiectului mai e cale lunga de parcurs, insa, daca acesta reprezinta un factor incurajator, raspunsul lui Walker nu a fost unul in mod explicit negativ. Este un gest care arata, insa, faptul ca actual Guvern este interesat de investitii pe zona de tehnologie, in ciuda faptului ca Orban si-a exprimat in repetate randuri dorinta de a sabota angajatii din Romania care lucreaza pe acest segment de piata. Sabotaj in sensul in care premierul, pe vremea cand era in opozitie, facea lobby pentru introducerea impozitarii. Ca idee, este un proiect despre care nu am mai auzit nimic, de mult timp. Inca dinainte ca PNL sa intre la guvernare dupa caderea guvernului Dancila prin motiune de cenzura.

Ramane de vazut in ce fel se va materializa demersul premierului la Munchen. Ar putea foarte bine fi un caz asemanator cu cel al Amazon, care, dupa cum am spus si mai sus, investeste in Romania de peste un deceniu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *